10 træsorter der er velegnet som trægulve

Træsorter er er der mange af når vi taler trægulve. Det er ikke alle træsorter som er lige velegnet til trægulve under vore himmelstrøg. Der er flere forskellig forudsætninger som skal være opfylde for at en given træsort kan bruges som et gulvmateriale der er slidstærkt samt smukt at se på. Og netop det visuelle og holdbarheden er de to isentielle omdrejningspunkter når vi taler trægulve.

Træsorter i Skandinavien

træsorter af forskellig slags. Lyse og venlige trægulve skaber rum og visualitetI danmark og Skandinavien er vi heldigvis beriget af gode og stabile træsorter som har den rigtige sammensætning og viskositet. Især træets kerneved er vigtig i vurderingen af det trætekniske og senere en gulvteknisk vurdering. Idet vi i danmark og Skandinavien har et forholdsvis koldt klima betyder det også at vore træer gror forholdsvis langsomt, så derfor kan man over en bred kam sige at danske træer er særdeles velegnet som gulvmateriale. Men ikke dermed sagt at eksotiske træer ikke også har fordele, for det har mange bestemt. Jeg vil her nævne 10 træsorter kort som med fordel kan benyttes og som vi ofte ser i danske boliger.

 1. Fyr
 2. Bøg
 3. Eg
 4. Ask
 5. Gran
 6. Kirsebær
 7. Ahorn
 8. Merbau
 9. Jatoba
 10. Bambus

Nogle træsorter er bløde og andre er hårde. Og hver især har sine fordele og ulemper.

Hårde og bløde træsorter

En af de blødeste træsorter vi har er fyr og fyrretræ, hvilket vi alle kender fra boliger og især fritidsboliger landet over. Ofte benyttes fyr ved massive plankegulve, hvor de kan afslibes et utal af gange. De bløde træsorter har den ulempe, at man forholdsvis let kan lave trykmærker og ridser i gulvene. Dette kan der tilnærmelsesvis kompenseres for ved at give en slidstærk overflade eller en overflade som modvirker tryk og slid i træet. På de fleste plankegulve foretages en lakering som beskytter mod slid og som er let at rengøre og vedligeholde. En blød træsort kan også med fordel olieres eller oliebehandles. Fordelen ved en oliebehandling fremfor en lakering er, at den kan fjerne trykmærker og ridser ved almindelig gulvvask og vand eller damp. Med andre ord gør fugten det, at træet rejser sig og fjerner trykmærker og ridser. Derimod kan ridser i et lakeret gulv kun fjernes ved en ny afslibning og overfladebehandling.

Lyse og mørke trægulve

Som hovedregel er de skandinaviske træsorter lyse og de eksotiske træsorter mørke. Denne forskel kendes også i menneskets pigmentering, og det er nøjagtig det samme som er tilfældet når det gælder træ og træmateriale. Det lyse og lette kendetegner de skandinaviske træsorter som er fyr, gran, ask, bøg og eg. Lærk er også en træsort som benyttes til trægulve på samme vis som birk, men disse 2 træsorter her et forholdsvis stort indhold af forskellige kemiske materialer der gør at de er knapt så velegnet som andre træsorter. Fyr, gran, eg og ask benyttes med mellemrum som massive planker. Idag er det dog en sjældenhed idet massive trægulve er forholdsvis bekostelige hvorfor mange vælger at benytte gulve af sekundær kvalitet. Ikke dermed sagt, at der er noget med det, men et massivt trægulv vil have en betydelig længere levetid end de nymodens opbyggede gulve.

De nymodens opbyggede lamelgulve

Her tænker jeg især på gulvtypen lamel, som er en opbygget gulvtype af forskellig slags træ. Ofte i en 3-lags sandwich model hvor der er et sekundært trælag i bunden og sammenpresset træ i midten og endelig en ædeltræs finér på toppen. Dette er presset sammen og limet sammen på en sådan måde at et sådant gulv har en stor formstabilitet, hvilket gør at det ikke vil trække sig sammen og udvide sig afhængig af boligens temperatur og luftfugtighed.

Gulvtyper og træsorter

En naturlig kombination af træsorter og gulvtyper giver fordele på forskellige plan. For det første er det idag muligt at få et prisbilligt gulv i stort set alle træsorter. Omvendt er det også muligt at få et kvalitets gulv i alle træsorter. Det giver en fleksibilitet i anskaffelsen samt en variation af gulvbelægningen i danske hjem. Før i tiden var trægulve i boliger, ofte delt op i fattigmands trægulve og rigmands trægulve. Fattigmands trægulve var fyrretræs plankegulve som benyttedes i mange lejligheder og boliger på landet.

Bøgeparket til mellemklassen

Mellemklassen var ofte begunstiget af bøgeparket som var en god gulvløsning som præfabrikeredes en masse af Junckers fabrikker i Køge. Vi ser mange boliger som var opført i midten og slut af forrige århundreder som netop var bøgeparket. Især i lejligheder og almennyttige boliger som var opført i 60'erne og 70'erne var det bøgerparkt uden undtagelse. Derimod var overklassen og de store villaer på strandvejen ofte begunstiget af egetræ. Eg er nok den træsort i danmark som har den langsommeste vækst og er dermed også en særdeles hård træsort. I disse boliger benyttedes ofte parket som blev lagt i sildeben eller andre mønstre. Sildebensparket kender de fleste hvor parketstavene er lagt i et såkaldt fiskebensmønster hvor enderne støder op mod hinanden. Vi ser det ofte i herskabs lejligheder og andre steder hvor parketgulve er lagt i andre mønstre, herunder:

 • Rudeparket
 • Stavparket
 • Kongeparket
 • Rudeparket
 • Hollandsk parket

og en række andre.

No Comments Yet.

Leave a comment