5 gode råd til overfladebehandling til dine trægulve

overfladebehandling af trægulve med lak, lud, olie, voks eller sæbeOverfladebehandling benyttes til at forstærke et trægulv og beskytte mod daglig slid og brug. Træ og trægulve skal have en overfladebehandling for ikke at forgå. Et ubehandlet eller nyafslebet trægulv kan ikke stå ubeskyttet hen og må derfor have en overfladebehandling. Her er der mange valgmuligheder som vi vil komme ind på her. Et trægulv bliver udsat for lidt af hvert, herunder et stort slid ved ganske almindelig daglig brug. Derfor er der større krav til træ som gulvmateriale end som møbler, interiør eller andet. Dette gør til gengæld også at der er større krav til typen af overfladebehandling idet den skal være mere robust og holde i længere tid.

5 gode råd om overfladebehandling

Den mest normale overfladebehandling er lak og lakering som i sig selv giver en smuk og slidstærk overflade. Der findes naturligvis også mange andre og her vil jeg nævne de 5 mest anvendte:

  1. Lak og lakering - Her forsegles trægulvet med lak som giver en naturlig og meget slidstærk overflade. Lak findes med forskellige glansgrader fra en højglans og ned til en helt mat type.
  2. Lud og ludbehandling - Lud påføres gulvet for at undgå at det gulner. Det er ikke en beskyttende gulvbehandling i sig selv
  3. Olie og oliering - Her mættes træet med en hærdene olie som skaber en naturlig og meget slidstærk overflade. Olien giver træet en honningfarvet lød.
  4. Voks og voksbehandling - Voks benyttes ofte i forbindelse med en ludbehandling, hvor voksen lægger sig i træets porrer og gør gulvet let at rengøre og vedligeholde.  Voks kan poleres op med en såkaldt bonevoks.
  5. Sæbe og sæbebehandling - Her vaskes gulvet med en tyktflydende gulvsæbe som mætter træets porrer. Det har været en gulvbehandling som har været benyttet i mange hundrede år til at rengøre, pleje og vedligeholde massive plankegulve.

Olie lak og lud findes også som hvidpigmenteret og kaldes derfor for:

  • Hvid lak
  • Hvid lud
  • Hvid olie

Ønsker du mere viden om disse typer af behandling kan du gå ind på vores hjemmeside og få yderligere info.

No Comments Yet.

Leave a comment