Gulvrestaurering af ældgamle trægulve i fredede bygninger

Gulvrestaurering er betegnelsen for at sætte et gammelt og bevaringsværdigt trægulv i stand så det bliver som oprindeligt. Har du et fredet trægulv som skal opfriskes og have nyt liv? så er vi det rette sted at henvende sig. Vi benytter de gamle håndværksmæssige metoder i arbejdet med de gamle trægulve. Fredede bygninger er ofte pålagt en gulvrestaurering fremfor en traditionel gulvrenovering. Det vil med andre ord sige, at gulvarbejdet ikke kan udføres på traditionel vis men at der må tages meget blide og nænsomme metoder i brug, og ofte handler det udelukkende om manuelt håndarbejde.

Gulvestaurering af fredede gulve

gulvrestaurering der virkelig gør en forskel. Restaurering af gamle og slidte trægulveI fredede bygninger står kunden ofte over for det dilemma at trægulvene ikke kan afslibes eller afhøvles på traditionel vis men derimod renoveres med de samme processer som oprindeligt. Meningen er at gulvene skal bringes tilbage til oprindelig stand men uden at bære præg moderne bearbejdning. Der ønskes at træet fremstår med de naturlige lunker, skønhedsfejl og bølger som kendetegner et trægulv fra dengang. Men ikke kun et trægulv fra dengang det blev lagt for flere hundrede år siden, men et trægulv der har være en naturlig tidsperiode igennem uden at være mishandlet eller molestreret på nogen måde. Vi ser desværre ofte trægulve som igennem mange generationer har været gemt væk under forskellig former for overfladebelægning som:

  • Gulvtæpper
  • Vinyl
  • Linoleum
  • Klikgulve

Og det kan være en særdeles bekostelig affære at bringe et sådant trægulv tilbage til oprindelig stand uden at kunne benytte nutidens maskiner, rekvisitter og materiel. Ikke nok med det, for det kræver også en helt speciel viden og kunnen for at benytte de gamle traditionelle gulvredskaber på rette vis. Det er dog noget som de fleste lærer under deres uddannelse og bør være basisviden for alle med en trætekniske baggrund.

"I langt de fleste tilfælde vil en gulvrestaurering være at betragte som rendyrket håndværk. Det vil sige at man må ned på knæene og skrabe træet med en håndskraber."

Gulvrestaurering af godkendt fagmand

gulvrestaurering af gamle og slidt trægulve i fredede og bevaringsværdige bygninger. Herunder slotte, herregårde og gamle kirkerDet er en form for skrabejern som har været benyttet siden det forrige århundrede og som var en sikkehed for at give en masse vabler i hænderne og andet ubehag. At ligge på knæ en varm sommerdag og skrabe et gammelt trægulv er virkelig noget der er usædvanligt for nutidens medarbejdere. Det giver rygsmerter, vabler i hænderne samt en blanding af sved og slibestøv klistret til kroppen. Derfor siger det sig selv at det langsomme og anstændige tempo betyder en meget høj pris for udførelsen.

NOTE: Gulvrestaurering er så dyrt at man med fordel kunne købe et helt nyt trægulv for de samme penge, men det er naturligvis ikke det der er hensigten.

Håndskrabning er en ældgammel metode

gulvresaturering af trægulve i fredede og bevaringsværdige bygninger, herunder gulvafslibning, gulvfhøvling og gulvbehandling med olie, lak, lud, sæbe og voks. Eller måske en indfarvning med bejdse eller hvidpigment om nødvendigtEt håndskrabet trægulv er utroligt smukt og får nogle små fordybninger og mærker efter bearbejdningen som netop kendetegner et gammelt trægulv fra den tid. I gamle dage beskæftigede man sig ikke så meget med gulvrenovering hvorfor man betragtede gulvet som en ren brugsgenstand uden at have synderlig fokus på det visuelle. Bare at trægulvet fungerede så var det godt nok. Senere benyttedes sandskuring hvor træet simpelthen blev overdynget med meget fint sand hvorefter man betrådte det og dermed automatisk afsleb det hvergang folk gik på det. Når gulvet var lyst og smukt fjernede man sandet, fejede det godt og vaskede det derpå med en tyktflydende gulvsæbe efterfølgende. Og Vupti havde man et fantastisk flot trægulv uden sønderlig besvær. Vi ville tage os til takke med at sprede sand ud på gulvene i vore boliger og lade det ligge i rum tid indtil overfladen var blevet slebet af.

Gammelt traditionelt håndværk

gulvrestaurering af trægulve i gamle og bevaringsværdige bygninger. Her ses et slotsgulv som får den sidste gulvplejeMen dengang var det en naturlig måde at opfriske et trægulv på. Dengang fantes der ikke afhøvling men derimod benyttede man et skrabejern som simpelthen skrabte overfladen af trægulvet. Her lagde folk på alle fire i en lang række med hver sit skrabejern og derpå blev gulvet afskrabet så man kommer ned til det rene og pure træ. Det gav en meget smuk overflade som producenter af nye trægulvet prøver at efterligene men uden særlig stor held. Dog er det muligt idag at købe nye trægulve som er håndskrabet og som har de traditionelle mærker fra skrabejernet. Denne metode benyttes også til gulvrestaurering idag når hverken gulvafslibning elle gulvafhøvling en en mulighed.

Gulvrestaurering i gamle fredede bygninger

Gulvrestaurering af et smukt trægulv i slot. Gamle og bevaringsværdige gulve opfriskes med en gulvrestaureringVi ser ofte restaureringsværdige trægulve i gamle bygninger som har været særdeles misligeholdte og nærmest ovre i det mishandlede. Her er der pålagt spartelmasse, gammel fernis og limrester fra linoleum og gamle tæpper, uden spor hensyntagen til at bygningen og dermed trægulvet er fredet. Og netop dette stiller utroligt store krav til os som fagfolk indenfor bearbejdning af træ og trægulve. Men med den rette gulvtekniske og især trætekniske viden er det naturligvis muligt at bringe selv det værste og mest misligeholdte trægulv tilbage til oprindelig stand med de samme gulvredskaber og gulvvirkemidler som blev benyttet oprindeligt. Vi stiller gerne vore mange års erfaring og ekspertise til rådighed og kan også rådgive og vejlede med den viden vi har om netop restauering af gamle trægulve.

Gulvafslibning videos

No Comments Yet.

Leave a comment