FAQs

Q?

Kan mit trægulv afslibes eller afhøvles?

A.

Ja, hvad skal der til for at et trægulv kan afslibes? Ja, det er det sådan set let at svare på. For der skal være nok træ at slibe af, så enkelt er der. Her bliver vi nødt til at sondre mellem forskellige typer af trægulv. Et plankegulv er et massivt gulv som er sat sammen med fer og not samlinger. Her er der som regel rigeligt med træ at slibe af. Såfremt træet bliver for tyndt, enten ved en afslibning eller simpelt slid, kan gulvet flække eller bryde sammen. Hvor stor en afstand der må være afhænger af gulvets øvrige tykkelse eller mellem gulvstrøerne som er langt under trægulve direkte på undergulvet af beton. Men som en hovedregel skal der være minimum 4 - 5 millimeter for at være sikker på at gulvet ikke tager skade. Ved parketgulve skal der være 3 - 4 millimeter og det samme gælder lamelgulve. Såfremt et lamelgulv er for tykt kan der ske en gennemslibning hvor overfladefinéren bliver ødelagt af en gennemslibning.

Q?

Hvilken gulvbehandling er bedst til mit trægulv?

A.

Som ved så mange andre svar indenfor afslibning og behandling af trægulve er dette også meget diffust og afhænger af en masse ting og har en række forskellige forbehold. Men først og fremmest skal en gulvbehandling vælges med omhu, og det er altid en god idé at snakke med en professionel fagmand. Som udgangspunkt skal gulvbehandlingen opfylde dine ønsker og behov som kunde, det trods alt dig der skal leve med gulvet i mange år fremover, forhåbentlig. Derfor skal gulvoverfladen naturligvis leve op til dine visuelle ønsker og drømme. En gulvbehandling må være i harmoni med resten af boligen og dermed afstemmes til farver, interiør, møbler, kunst på vægge samt ikke mindst boligens arkitektoniske fremtoning. Er denne harmoni til stede vil du garanterer også blive tilfreds med den nyrenoverede og nyafslebne trægulv. Normalt foretager vi en gulvvurdering og gulvtjek som noget af det første, for at afdække hvilke muligheder der er for en opfriskning samt at undersøge om gulvet i det hele taget kan afslibes. Vi laver et gulvtjek som blandt andet undersøger:

Om gulvet er lagt korrekt
Hvilken overfladebehandling der er
Om der er dybe hakker og ridser
Parketstavslip, store revner
Råd og svamp, mørnethed
Borebille angreb

og lignende. Herefter tager vi en dialog med dig som kunde, hvor vi tager udgangspunkt i dine ønsker og supplerer med vores råd og vejledning. Vi tager også andre typer af informationer med i overvejelserne, herunder gulvenes brug samt slid. Hvilken mulighed der er for:

Gulvpleje
Gulvrengøring
Gulvvedligeholdelse

Hver enkelt type af gulvbehandling har sine fordele og ulemper og afhænger i høj grad af hvilken træsort og gulvtype det skal påføres. Der findes en række forskellige typer af gulvbehandling at vælge imellem, herunder:

Ludbehandling
Oliebehandling
Lakering
Voksbehandling
Sæbebehandling

For at få en inspiration og viden om hvordan de forkskellige former for gulvbehandling tager sig ud rent visuelt, kan du enten kigge forbi vores gulvbutik hvor vi har et gulvgalleri.  I større farvehandlere og byggemarkeder har de forskellige prøver på gulvtyper og gulvbehandlinger. Er du til et lyst eller mørkt gulv? eller skal det måske være blankt? Ja, så er mulighederne mange, og såfremt du ønsker et postkasserødt trægulv, vil dette også være muligt. Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte os for en gratis og uforpligtende snak.

Q?

Hvad er forskellen på gulvafslibning og gulvafhøvling?

A.

Gulvafslibning og gulvafhøvling benyttes i flæng som ord, uden at man er bevidst om at der rent faktisk er er en forskel på de 2 processer. Idet man lader en gulvmand udføre et stykke gulvarbejde er de fleste mindre interesseret i hvilken arbejdsproces der benyttes og derfor kan det i mange kunders tilfælde være fuldstændig bedøvende ligegyldigt om det hedder en gulvafslibning eller gulvafhøvling. Men jeg skal naturligvis svare på spørgsmålet når det bliver stillet på dette forum. For at gøre det kort kan man sige at gulvafslibning fjerner en gammel og slidt gulvbelægning ved hjælp af sandpapir. Her benyttes sandpapir med forskellige grovheder eller finheder om du vil, afhængig af gulvets beskaffenhed og hvordan den afsluttende gulv finish skal være. En almindelig afslibning foretages ved en 4 - 5 afslibninger hvor der startes med en grovkornet sandpapir og afsluttes med den helt fine. Når den rette overflade er opnået kan der påføres en gulvbehandling med lud, lak, olie, sæbe eller noget helt andet. Ved en gulvafhøvling derimod benyttes en gulvhøvl som ved hjælp af en valse fyldt med klinger så skarpe som knive, skræller den øverste del af gulvfladen af. Her er det en grov og uforsonlig proces som virkelig går i dybden af trægulvet. Her fjeres:

Spartelmasse
Skævheder
Niveauforskelle
Gammel fernis
Maling

og forskellige former for mindre skader med en gulvafhøvling. Hvilken type der skal benyttes på dit trægulv kan være svært at vurdere uden at have en fagmands indstigt. Derfor kan du ofte få et gratis og helt uforpligtende snak og gulvvurdering hos din lokal gulvmand eller her hos os. Uanset hvor du bor i landet så kigger vi gerne forbi.

Q?

Hvor lang tid tager en gulvafslibning?

A.

Afslibning af trægulve afhænger, for det første, af trægulvets art og beskaffenhed og ikke mindst gulvmandens rutine i det at udføre gulvarbejde. Endvidere har formen for gulvbehandling også indflydelse på hvor lang tid det tager. For hver enkelt gulvbehandling har sin tørredig og hærdetid som må tages med i beregningerne. Og hvad det angår så er temperatur og især luftfugtigheden af afgørende betydning herfor. Men som udgangspunkt vil en gulvmand med lidt rutine kunne afslibe 5 kvm i time og en gulvmand med stor rutine 10 kvm, men igen er der er der en række forbehold som blandt andet gulvets beskaffenhed. Men som et pejlemærke og tommelfingerregel kan disse tal godt bruges. Det er derimod helt anderledes når vi taler gør-det-selv gulvafslibning hvor man foretager en gulvsliber leje nede i byggemarkedet og selv forsøger at foretage afslibningen. Her har jeg været vidne til at et soveværelsesgulv på 18 kvm blev afslebet på en hel weekend hvorefter konen stadigvæk ikke var tilfreds. Derfor har viden og erfaring stor indflydelse på processens længde. Har du iøvrigt spørgsmål eller kommentarer er du naturligvis velkommen til at kontakte os. Dette gælder også såfremt du er igang med et gør-det-selv projekt hvor du har spørgsmål eller er kørt fast.

Q?

Hvordan rengøres et trægulv?

A.

Hvilken form for rengøring der benyttes på trægulve afhænger først og fremmest af hvilken gulvbehandling trægulvet har. Hver overfladebehandling har sine krav til rengøring, pleje og vedligeholdelse som må følges. Du kan få anvisninger fra din lokale gulvmand eller såfremt du har fået et nyt trægulv kan gulvproducenten fortælle dig hvordan det skal rengøres. Nogle former for rengøringsmiddel er decideres gulvsæber som er beregnet til at trænge ned i træets porer. Såfremt dette benyttes på et forseglet trægulv, vil der danne sig en fedtet overflade. Omvendt er der et trægulv som er blevet vasket med en tyktflydende gulvsæbe, så vil et almindeligt rengøringsmiddel opløse sæben og dermed skabe skjolder og ligende på gulvet. Derfor er det nødvendigt at skabe klarhed over om der skal bruges en gulvsæbe eller et rengørinsmiddel til rengøring af gulvfladen. Her er en kort anvisning for de gængse gulvbehandlingestyper.

Lak og lakeret trægulv - her benyttes et ph neutralt rengørinsmiddel som er beregnet til almindelig rengøring af gulvoverflader. Det må ikke være sulfoholdigt, men ellers kan almindelig Ajax eller opvaskemiddel benyttes idet de ikke fedter og blanker gulvfladen flot op. Brug ikke alt for meget vand og benyt en hårdt opvredet moppe eller klud.

Olie og oliebehandlet trægulv - et oliebehandlet trægulv er mættet med en gulvolie og man må derfor ikke anvende et rengøringsmiddel som opløser olien. Der kan med fordel benyttes en såkaldt oliesæbe som er beregnet til oliebehandlede trægulve. Sæbespåner er også et udmærket valg idet det er vigtig at den oliebehandlede overflade ikke tørrer ud. Et trægulv med olie skal vedligeholdes og derfor findes der en 3-i-1 gulvvask som er beregnet netop til trægulve. Denne oliesæbe indeholder kokosolie  så der tilføres olie, men også rengøringsaktive stoffer så trægulvet bliver rengjort, samtidig med at der tilføres en plejefilm ved hver gulvvask. Dette har den fantastiske effekt, at man rengør, plejer og vedligeholder det oliebehandlede gulv i én og samme proces. Og netop denne nyudviklede gulvsæbe har givet olierede trægulve en renæssance og er virkelig blevet en populær gulvbehandling. I gamle dage skulle et oliebehandlet trægulv reolieres, hvilket betød at alle møbler skulle fjernes hvorefter gulveoverfladen skulle neutraliseres og nulstilles for efterfølgende at få en ny oliebehandling. Alt dette er man ud over ved at benytte denne specialfremstillede gulvsæbe som kan købes i farvehandlere, byggemarkeder, købmænd og supermarkeder landet over.

Lud og ludbehandlet trægulv - et ludbehandlet trægulv skal vaskes med en gulvsæbe. En tyktflydende gulvsæbe som er velegnet til at mætte træet og skabe en slidstærk overflade. Her kan benyttes en såkaldt ludsæbe eller sæbespåner. Se iøvrigt nedenunder ved sæbebehandling.

Sæbe og sæbebehandling - et sæbebehandlet trægulv er et gulv som blot er vasket og mætte med sæbe. Denne sæbebehandling skal vedligeholdes hvilket kan gøres ved at vaske det med sæbespåner eller en gulvsæbe som er beregnet til trægulve. Et sæbebehandlet trægulv er ofte ludbehandlet først hvorfor der også kan benyttes en såkaldt 'ludsæbe'. Se iøvrigt under lud og ludbehandling. Det kræver en gulvvask med jævne mellemrum at passe, pleje og rengøre et sæbebehandlet gulv. Det vigtige er at det hele tiden er mættet med sæbe for derved skaber man en slidstræk overflade som er let at rengøre og i det hele taget at have med at gøre. Dog er det som ved alle andre former for overfladebehandlinger på trægulve, at man ikke må benytte for meget vand. Træ og vand er ikke den aller bedste kombination, hvorfor et trægulv bør vaskes med så lidt vand som overhovedet muligt. Benyt en hårdt opvredet klud eller moppe og tør eventuelt efter. Et nyafslebet eller helt nyt trægulv som skal sæbebehandles første gang må have ekstra opmærksomhed idet det er nødvendigt at bruge en ekstra fed sæbeopløsning. Det er vigtigt at gulvet vaskes med en fed sæbeblanding de første 3 - 4  gange hvor det skal være godt tørt imellem hver enkelt gulvvask. Ønsker du iøvrigt mere viden om rengøring af denne type gulvbehandling er du velkommen til at kontakte os.

Voks og voksbehandling af trægulve - voksbehandling og voks kræver en del arbejde med pleje og vedligeholdelse. Ved brug af bonevoks, mættes træets årer og strukturer, på en sådan måde at gulvet får en slidstærk overflade. Voks benyttes kun sjældent som gulvbehandling i almindelige boliger, men forekommer dog som en del af enkelte typer ludbehandling, også kaldet ludvoks. Endvidere er der voks i enkelte typer af olie som især benyttes til enkelte træsorter af meget hård karakter. Dette benævnes 'hårdolie med voks'. Et voksbehandlet trægulv kræver en polering hvor voksen med jævne mellemrum poleres op og giver en blank overflade som ligner en højglans lak. Denne typer benyttes på de såkaldt 'bonede gulve' som man måske ofte hører omtalt. Især slotte og herregårde, som fra gammel tid, havde stuepiger og tjenestefolk til at foretage denne boning og polering, har man bibeholdt denne form for overfladebehandling i hævd, især i bevaringsværdige og fredede bygninger.

Bejdse og bejdsning - et bejdset trægulv er ikke en gulvbehandling som sådan. Det er ikke en beskyttende overfladebehandling, men anvendes udelukkende til indfarvning af trægulve af den ene eller anden slags. Der findes en række farvenuancer som vil blive gennemgået andetsteds her på hjemmesiden. Som udagangspunkt kan et bejdset trægulv ikke stå alene, så derfor får det en overfladebehandling med olie eller lak. Det er naturligvis også muligt at vaske det med en tyktflydende gulvsæbe.

Hvidpigmentering - et trægulv med hvidpigmentering har ingen beskyttende overflade. Hvidpigmenteringen har ene og alene det formål at give gulvet et hvidt udseende og en hvid patina. Normalt ludbehandles og sæbebehandles et hvidt trægulv for at give det en beskyttende overflade. Det kan også lakeres eller oliebehandles men kan naturligvis vaskes efter disse anvisnigner. Har du iøvrigt spørgsmål til rengøring og vedligeholdelse af dine trægulve så kontakt os gerne for en snak.

Q?

Hvor meget larmer en gulvafslibning?

A.

Der er sket en teknologisk landevending hvad guvlslibemaskiner angår. Disse er indenfor de senere år blevet betydeligt mere effektive med hensyn til selve afslibningsprocessen men også når det gælder støvoptag men også ved frembringelsen af en høj lyd. En gulvafslibning larmer og vil altid gøre det uanset hvilke nyudvikling af gulvslibemaskiner der end vil finde sted. En gulvsliber der er tændt hvor valsen kører rundt larmer meget begrænset og man kan blot høre en lille rumlen fra motoren. Men idet øjeblik hvor afslibningen finder sted og sandpapiret rører træet, begynder også den højlydte larm. Det er en særdeles mærkelig og ubeskrivelis lyd som ikke frembringes ved andet end ved netop en afslibning. For at begrænse lyden mest muligt kan vinduer og døre naturligvis lukkes, og ellers er det altid en god idé at varsko naboer og andre i ejendommen om at en gulvafslibning vil finde sted. Ved at spørge din gulvmand vil du kunne få at vide nøjagtig hvor lang tid selve slibeprocessen vil finde sted såsnart han har set gulvet og vurderet gulvets beskaffenhed. Som en tommelfingerregel vil en gulvmand kunne afslibe 8 - 10 kvm i timen, men det kan svinge meget til begge sider. Derfor er den nærmeste til at kunne sige hvor lang tid man skal holde sig for ørerne, den gulvmand som skal udføre arbejdet. Såfremt der er husdyr i boligen har vi oplevet at dette kan være et problem, især hunde kan ikke lide den form for lyd som gulvafslibningen frembringer. Endvidere kan det være en god idé at familiemedlemmer og ander som opholder sig i boligen under gulvarbejdet, undlader at snakke i telefon og andet, simpelthen på grund af den meget larm. Endvidere tilrådes det at have høretelefoner på eller dutter i ørerne for beskyttelse.

Q?

Hvor meget støver en gulvafslibning?

A.

Enhver form for afslibning af træ og trægulve frembringer slibestøv. Spørgsmålet er så hvor effektive gulvslibemaskinerne er til at opsamle støvet, og her er der stor forskel. Ny gulvslibemaskiner har en meget effektiv støvopsamler hvorimod de gamle var mindre effektive. Støv frembringes ved selve afslibningsprocessen hvor der benyttes sandpapir til at fjerne gulvoverfladen. Der benyttes forskellige typer af sandpapir fra den grovkornede til den helt finkornet. Jo grovere sandpapir er des mere slibestøv frembringes der. Slibestøv er meget sundhedsskadelig og kan være livsfarlig at få ned i luftvejene, og derfor benytter gulvfolk normalt åndedrætsværk eller støvmaske når de udføre deres gulvarbejde. Gulvslibemaskinen opsamler støvet i støvsugeposer så det efterfølgende kan destrueres. Til spørgsmålet om hvor meget støv der kommer, er det naturligvis svært at sige så længe man ikke ved hvilken type gulvslibemaskiner der anvendes. Vi kan sige at for vores vedkommende, at ny teknologi og nye gulvslibemaskiner vi anvender har meget effektive støvopsamlere der suger op til 98% af alt støvet. I gamle dage kunne man ikke se en hånd for sig når der blev afslebet trægulve men sådan forholder det sig heldigvis ikke længere. Idag er gulvafslibning næsten støvfrit og det er heller ikke nødvendigt at afdække møbler og andet på samme måde som dengang. Som udgangspunkt skal trægulvet være ryddet for møbler når en gulvafslibning skal finde sted. Derfor er det kun nødvendigt at dække af såfremt man er i tilstødende lokaler, men også her kan det tilrådes at hænge plastic eller et lagen for såfremt der ikke er en dør som kan lukkes til de tilstødende rum. Alt hvad der hænger på vægge kan blive hængende bortset fra elektronik som må afdækkes, her tænkes især på TV, stereoanlæg og andet. Ved afslibningen vil der komme en smule luftbåren støv som vil dale ned efterhånden. Dette kan sætte sig på vægge og andre steder men er heldigvis let at fjerne med en støvklud eller støvkost.