Parketgulve kan afslibes og behandles på forskellige måder

Parketgulve er en rigtig god gulvtype som kan anbefales. Såfremt du, som så mange andre, er på udkig efter et nyt gulv, så kan du med rette overveje at investere i et parketgulv. Ordet parketgulv går mange næser forbi, og mange er faktisk ikke helt overbevist om hvad ordet indebærer, da ordet har måske ikke den samme slagkraft som godt, gammeldags plankegulv. Dog har parketgulv som den nyere dreng i klassen bestemt fortjent sin plads, og vil altid være et solidt valg når det bliver tid til at bestemme sig for et nyt gulv.

Gulve i København

København er nok den by i verden der har flest trægulve målt i procent pr. indbygger. Det er ligefrem en metropol når vi taler plankegulve og parketgulve, og det er faktisk lide mærkeligt når vi tænker på hvor meget, eller hvor lidt, skov vi rent faktisk har. Men vi har en forkærlighed til træ som byggemateriale og især danske arkitekter skatter træ i danske boliger. Træ er et naturens materiale som er fleksibelt og spænstig når man går på det.

" Den lidt gyngende effekt som trægulve har, afbøder mange hårde bevægelser når man går, og er dermed skånsom for fødder, knæ, hofter og ryg. "

Parketgulve eller plankegulv?

Et trægulv er ikke bare et trægulv. Nej, der er forskellig typer trægulve som hver især har sine kendetegn med hensyn til opbygning, træsort samt fordele og ulemper. Dette er parketgulvenes artikel men jeg vil ikke undlade at nævne nogle andre gulvtyper:

 • Plankegulve (Bræddegulve)
 • Lamelgulve
 • Parketgulve

Disse findes i forskellige kvaliteter og fabrikater. Der er heldigvis en række danske producenter på markedet med virkelig kvalitetsgulve. Dansk kvalitet er kendetegnet ved disse giganter af guvlproducenter hvor jeg kan nævne Junckers i Køge som en af de virkelige store. Af andre parket producenter kan jeg nævne:

 • Moland
 • Sunds
 • Junckers
 • Haro
 • Hørning
 • Broen
 • Halland

Parketgulvenes storhedstid må siges at være på retur og overtaget af lamelgulve. Gulve som er bygget op af forskellig kvalitets træ med en finér på overfladen. Ofte er overfladefinéren forholdsvis tynd og kan kun afslibes et begrænset antal gange.

NOTE: Der findes også en trægulv type som også bør nævnes. Klodser er retvinklede træstykker fremstillet af lærk, gran, fyr eller eg. Det specielle er at klodserne lægges med fiberretningen lodret og klæbes fast direkte på undergulvet med en specialklæber, normalet et betongulv. Det er også muligt at lægge klodserne i sand såfremt de har en bestemt dimension. Der kan foretages en gulvafslibning og overfladebehandling på lige fod med andre typer af trægulve. 

 

Væsentlige fordele af Parketgulve  over planker

Parketgulve har nemlig nogle væsentlige fordele over planker, især i form af tekniske fremskridt i måden hvorpå parketgulve er produceret. Et parketgulv er nemlig sammensat af 3 forskellige plader sat på tværs, hvilket gør det til et utroligt slidstærkt gulv, og kan derfor bedre håndtere de mange slag og skrammer som dit gulv kan blive udsparketgulveat for i løbet af en dag med både børn, hunde og gæster. De sammensatte plader klarer dertil bedre overgangen imellem de forskellige sæsoner, og de medfølgende sving i temperatur, så hvis dit nye gulv skal være et af parket kan du gøre dig sikker på at du har valgt et  nyt gulv som vil føle og holde sig nyt i lang tid fremover.

Parketgulve har mange varianter

Parketgulvene kommer også i mange varianter af træ, så et nyt gulv kan bestilles alt efter hvilke træ-ønsker du har. Skal det være ask, eg, fyrretræ eller lignende, så kan du få lavet et parketgulv med den type træ du ønsker og som findes i gulvbutikken, byggemarkedet eller i en netbutik. Parketgulvene kan også fås i sjældnere typer træ, som f.eks. teak, eller valnød, så det er kun fantasien der stiller grænser for hvilket form for nyt gulv du snart kan stille fødderne på.

Sildeben parket er smuk og berømt

Sildebensparket  benyttes i mange herskabslejligheder som en eksklusiv gulvbelægning. Den er som regel udført i eg og egeparket men ses undertiden også i ask eller bøg. Bøgeparket er den mest benyttede gulvtype bortset fra fyr og fyrretræsplanker. Behandling af parketgulve beror naturligvis på smag og behag men i mange tilfælde benyttes olie og oliebehandling. Olien giver træet lød og fremhæver åretegninger og især strukturen i træet. Derved bliver sildeben ekstra smukt når det naturlige spil i træet virkelig kommer til sin rette. Der findes dog også en række andre typer af parketmønstre ud over sildeben, herunder:

 • Hollandsk mønster
 • Kongemønster
 • Sildeben
 • Stigemønster
 • Forskudte tern
 • Rudemønster (kvadrat)

derudover kan der nævnes mange flere. Men disse er de mest benyttede i danske boliger.

Hvad er paket egentlig?

Der findes parketstave og parketbrædder. Parketbrædder er parketstave der enkeltvis er samlet på en fabrik til et bræt. Der anvendes normalt to eller tre parallelle rækker af stave som samles med en såkaldt svalehalesamling. Hvert enkelt parketbræt er samlet med fer og not på alle fire sider og har normale samme længde som almindelige fyrretræs gulvbrædder. Disse kan sømmes fast på trøer eller lægges som et svømmende gulv på et plant undergulv.

 

No Comments Yet.

Leave a comment